Zdrowie i uroda

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa jest dietą bardzo restrykcyjną i wymagającą wielu poświęceń ze strony osoby, która zmuszona jest do jej praktykowania, lub dobrowolnie decyduje się jeść bezglutenowo. Ogólnie wiadomo, że osoby chorujące na celiakię nie powinny w ogóle spożywać produktów zawierających gluten, ponieważ może to się dla nich bardzo źle skończyć i niekorzystnie odbić się na ich zdrowiu. U osób chorych po zjedzeniu nawet niewielkiej ilości glutenu, zaobserwować można bardzo silne bóle brzucha, biegunki, uczucie przelewania się w jelitach, wzdęcia oraz wymioty. Są to objawy na tyle nieprzyjemne i męczące, że zdecydowanie lepiej dostosować się do zasad diety bezglutenowej.

Czego nie należy jeść podczas diety bezglutenowej?

Niestety dieta ta całkowicie wyklucza możliwość spożywania zboża. Odpadają więc między innymi produkty na bazie pszenicy, jęczmienia, żyta, a także płatki owsiane, kasza manna, kuskus i wszelkie pozostałe produkty, które w swoim składzie mają zboża. Uważać należy także ze słodyczami i uważnie sprawdzać, czy nie zawierają w sobie zboża, albo czy przypadkiem nie zostały wykonane z jednej z zakazanych przy tej diecie mąk. Chorzy nie mogą pić także piwa oraz kaw i czekolad zbożowych. Tak naprawdę będąc na ścisłej diecie bezglutenowej, zawsze należy pamiętać o tym, aby uważnie czytać składy gotowych produktów, a będąc w restauracjach, zawsze upewniać się, z czego wykonane zostały konkretne potrawy. Pomoże to uniknąć wielu nieprzyjemnych sytuacji, a także będzie zdrowsze i bezpieczniejsze dla stanu zdrowia chorego.

 

Jakie produkty zbożowe może jeść osoba przebywająca na diecie bezglutenowej?

Na całe szczęście istnieją także produkty zbożowe, które są jak najbardziej dozwolone także dla osób chorujących na celiakie. Są to na przykład ryże. Zarówno biały, jak i brązowy. Wśród produktów bezpiecznych znajdują się także amarantus oraz quinoa, które swoją drogą są bardzo zdrowe i wskazane dla organizmu. Istnieją także makarony oraz mąki bezglutenowe, które są przygotowane specjalnie dla osób z nietolerancją glutenu. To po nie warto sięgać podczas gotowania.

W jaki sposób dowiedzieć się, czy hotel do którego podróżujemy zapewnia opcję dań bezglutenowych?

Aby mieć całkowitą pewność, zawsze bezpieczniej zadzwonić do konkretnego miejsca i po prostu zapytać, czy byłaby możliwość przygotowywania bezglutenowych dań. Aktualnie bardzo często hotele Spa dbają o dobre samopoczucie swoich gości i przygotowanie bezglutenowego menu, nie stanowi dla nich żadnego problemu. Wręcz opcja wyżywienia bezglutenowego, powinna być dostępna we wszystkich dobrych hotelach.